Kripto alanında dev planları olan 3 banka

Silvergate Capital, Signature Bank ve JPMorgan Chase kripto alanındaki kurumsal yatırımcıların ihtiyaçlarına yanıt veren ödeme sistemleri ve kredi ürünleri yaratıyor.

Bitcoin ve Ethereum gibi birçok kripto para 2020 yılının sonlarında yükselişe geçti ve yeni yılda da yükselişini sürdürdü. Ancak kripto paralarda görülen volatilite ortadan kalkmadı. Kripto para alanında aktivitenin yükselmesi, bazı bankaların blockchain teknolojisini kullanarak, kripto para müşterilerine özel ödeme sistemleri sunmaya başlamasına ve niş bankacılık ürünleri yaratmasına neden oldu. Bu bankaların birçoğu ise, yenilikçi duruşları nedeniyle hissedarları tarafından ödüllendiriliyor. İşte blockchain teknolojisi ve kripto paralarla ilgili dev planları olan üç banka.

1. Silvergate Capital

2020’nin en yüksek performans gösteren banka hissesi Silvergate Capital 2019 yılının sonlarına doğru, hisse başı 13 dolarla halka arzını gerçekleştirdi. Bugün bankanın hisse fiyatı yaklaşık 90 dolar. Kaliforniya merkezli bankanın varlıkları 5,6 milyar dolara ulaşıyor ve Silvergate Exchange Network (SEN) ile öne çıkıyor. Bu sistem, dolarla yapılan para transferlerini, ağda bulunan iki kullanıcı arasında, yılın 365 günü gerçekleştirebilen bir dijital ödeme ağı. Sistem, kurumsal kripto yatırımcıları ve kripto borsaları için ideal, çünkü kripto paralarda işlemler durmuyor.

Bu tür bir sistemi oluşturan ilk bankalardan biri olarak Silvergate’in bir avantajı bulunuyor. Bankanın ağına 76 kripto borsası ve 600 kurumsal kripto yatırımcısı dahil oldu ve kullanıcı sayısı arttıkça, diğer müşteriler için de daha çekici hale geliyor. 2020’nin dördüncü çeyreğinde, SEN sistemindeki işlemlerde %530 yükseliş görüldü.

 Silvergate’in Baş Strateji Uzmanı Ben Reynolds, bankanın son dönemde gerçekleştirdiği bilanço açıklamasında 200 yeni müşteriyi daha kabul etmeye başladıklarını belirtti. Yeni müşteriler bankaya faizsiz mevduat sağlarken, işlem ücretleri gelir yaratıyor.

The Motley Fool’un haberine göre, Silvergate aynı zamanda kripto paralara yönelik başka ürünler de geliştiriyor. 

Banka yakın zamanda, SEN Leverage ismini taşıyan yeni bir kredi ürününün denemesini gerçekleştirdi. Ürün müşterilerin Bitcoin teminatıyla dolar olarak kredi almasını sağlayacak. Program SEN’in kredi hacmini üçüncü çeyreğin sonunda 35,5 milyon dolara, dördüncü çeyrekten sonra ise 82 milyon doların üzerine çıkardı.

Silvergate aynı zamanda Bitcoin depolama çözümleri de geliştiriyor ve Reynolds’a göre, yeni ürünler piyasa sürmek bankanın büyüme stratejisi için kilit bir önem taşıyor.

2. Signature Bank

Varlıkları neredeyse 74 milyar dolara ulaşan Signature Bank da Signet dijital ödeme sistemiyle birlikte kripto para alanına giriş yaptı. 

Signet, blockchain mimarisini kullanarak gerçek zamanlı bir ödeme sistemi oluşturuyor. Sistem tıpkı Silvergate’in SEN’i gibi ağdaki ticari müşterilerin birbirlerine anında ödeme yapabilmesini sağlıyor. Platform bankaya 10 milyar dolarlık mevduat kazandırarak, bankanın Silvergate Capital’ın önüne geçmesini sağladı. Signature aynı zamanda, Signet ağında beş büyük kripto borsasına da ev sahipliği yapıyor.

Signature’ın CEO’su Joseph DePaolo, ağın giderek büyüdüğünü söyledi. Aynı zamanda bankanın platformu kullanan ekosistemi oluşturmaya devam ettiğini ve kripto dışındaki diğer ekosistemlerin de Signet’i kullanma potansiyellerinin olduğunu ifade etti.

3. JPMorgan Chase

JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon’ın Bitcoin konusundaki yorumları renk vermese de, JPMorgan Chase blockchain teknolojisine yönelik birçok inovatif çalışma gerçekleştiriyor. 2020’nin Ekim ayında, banka JPM coin adını taşıyan kendi dijital parasını üretti. 

Bunun amacı ise, Signature Bank ve Silvergate Capital’ın sunduğu küresel ödeme hizmetlerine dahil olabilmekti. Aynı zamanda JPMorgan’ın Onyx isminde, 100’den fazla çalışanı olan bir dijital para birimi de var.

Buna ek olarak bankanın bir de Blockchain Mükemmeliyet Merkezi bulunuyor. Merkez kendi teknolojisini geliştirmek ve çeşitli birimlerinde kullanılabilecek çözümler üretmek için blockchain teknolojisini ve potansiyel kullanım alanlarını araştırıyor. Banka JPM coin’i ilk piyasaya sürdüğünde, JPMorgan’ın Küresel Toptan Ödemeler Başkanı Takis Georgakopoulos, blockchain teknolojisinin, ödeme alanında birçok potansiyel kullanımını görebildiğini söyledi. Örneğin, Georgakopoulos bankaların, müşterilerinin kişisel bilgilerin doğruluğunu kontrol edebilmesini ve ödemelerin reddedilmesinin engellenmesini sağlayabileceğini söyledi.