Gelişmekte olan piyasalar rekor seviyelerde tahvil satıyor

ABD’deki tahvil piyasasında faiz oranlarının rekor seviyelerde düşük olması korona virüs sebebiyle ciddi nakit ihtiyacı olan ülkelerin fırsattan istifade ederek rekor seviyelerde tahvil satmasına yol açtı.

Suudi Arabistan bu hafta 5 milyar dolarlık uluslararası tahvili satışa çıkarabileceğini açıkladı. Yatırımcılar da bu hamleden bir parça koparabilmek için birbirleriyle yarıştılar. Financial Times’ın haberine göre Körfez ülkesi borçlanma maliyetlerini düşürmek amacıyla 12 ve 40 yıllık tahvillerinden yaklaşık 20 milyar dolarlık likidite çekti.

Suudi Arabistan’ın bu hamlesi düşük faiz oranlarından yararlanmayı hedefleyen gelişmekte olan ülkelerin hamlelerinden sadece biri. 2021’in ilk 26 gününde gelişmekte olan ekonomilerdeki hükümetler e şirketler 112,57 milyar dolar değerinde uluslararası tahvil sattılar.2003’ten bu yana söz konusu istatistikleri takip eden araştırma şirketi Bond Radar’ın verilerine göre bu rakam tüm zamanların en yüksek aylık seviyesi olan 112,78 milyar dolara şimdiden fazlasıyla yaklaştı. Analistler ayın son üç gününde büyük olasılıkla rekorun aşılacağını öngörüyor.

Varlık yönetimi şirketi Vontobel Asset Management’ın Gelişmekte Olan Piyasalar Portföy Yöneticisi Sergey Goncharov konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Hangi niyet ve amaçla olursa olsun şu anda bir tsunamiyle karşı karşıyayız” ifadelerine yer verdi.

Bankacılar ve yatırımcılar, Ocak ayında artan tahvil işlemlerinde iki faktörün çoğunluğuna öne çıktığını belirtiyor. Bunun ilk sebebi hükümetlerin nakit sıkıntısı çekmesi ve korona virüs krizinin kamu maliyesini hırpaladığı ortamda kamu borçlanmalarının artırılmak zorunda kalınması.

İkinci sebepse ABD Hazine tahvilleri piyasasında 10 yıllık tahvil verimlerinin yaklaşın on ayın en yüksek seviyesine çıktığı erken artış. ABD’deki 10 yıllık tahvil verimlerinin yükselmesiyle verim arayışındaki gelişmekte olan ülkeler tahvil verimlerinin diplerde olduğu dönemin sonsuza kadar süremeyeceğini hatırladı.

JPMorgan'ın Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Borç Sermaye Piyasaları Başkanı Stefan Weiler, "Borçlunun bakış açısından, verimler yükselmeden önce faizleri kilitlemek için harika bir zaman. Piyasanın daha iyiye gelmesini hayal etmek çok zor. Muhtemelen tahvil oranlarında dibi gördük ve alım satım arasındaki farklar tüm zamanların en düşük seviyesine yakın” açıklamasında bulundu.

Suudi Arabistan 12 yıllık tahvilleri ABD Hazinesi tahvillerinin yüzde 1,3 üzerinde bir verimle sattı. 40 yıllık hükümet borçlarını ise %3,45’lik bir getiriyle fiyatlandırdı. Körfez ülkesi 2021’in ilk birkaç haftasında Meksika, Kolombiya ve Endonezya gibi büyük çapta yeni borç tahvilleri veren ülkeler arasına katıldı. Umman ve Bahreyn gibi Orta Doğu’daki birçok ülke de benzeri bir strateji izliyor.

Varlık yönetimi şirketi BlueBay Asset Management’ın Üst Düzey Portföy Yöneticisi Anthony Kettle, "Orta Doğulu borçlu ülkelerin bir kısmı Kovid kriziyle birlikte ve petrol fiyatından dolayı da iki kez darbe yediler. Bu durum yıl başından itibaren tahvil ihraçlarındaki artışın büyük bir nedenini oluşturuyor” dedi.

 Aşı konusundaki gecikmeleri ve kısıtlamaların daha uzun sürmesi ekonomik faaliyetleri azaltabileceğinden ekonomik toparlanmayı engelleyebilir ve riskli varlıklara olan talebin azalması ihtimali söz konusu.

UBS Wealth Management'ın Latin Amerika Baş Yatırım Yetkilisi Alejo Czerwonko, "Ülkeler, ekonomik ortam daha iyi olduğunda finansman ihtiyaçlarını daha fazla karşıladıklarının farkındalar, çünkü bir sonraki süreçte karşınıza ne geleceğini asla bilemezsiniz" görüşlerine yer verdi.