Kullanıcılarımızın dünya borsalarında gelişen eğilimleri bir bakışta takip edebilmesi amacıyla, ekonominin seyrinde en belirleyici kabul edilen endeskleri bir araya getirerek sayfamıza taşıdık.
Bu endekslerin yapılarına ve kısa tarihçelerine ilişkin bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
FTSE-100
Londra Borsası (London Stock Exchange) ve Financial Times'a ait olan FTSE Grubu 77'den fazla ülkede menkul kıymet, tahvil ve alternatif varlıklara ilişkin endeksleri hesaplıyor.
FTSE,10'u küresel 37'si bölgesel olmak üzere 60'ı aşkın endeks ürünü sunuyor.
Borsa verileri arasında sunduğumuz FTSE-100 endeksi ise İngiltere için hazırlanan 14 endeks arasında temel gösterge kabul ediliyor.
Bu endeks, İngiltere piyasasının yüzde 81'ini temsil eden piyasa değeri en yüksek, en güvenilir ve köklü görülen 100 şirketi içeriyor. FTSE-100 verileri türev ya da borsada işlem gören fonlar gibi diğer yatırım ürünleri için de baz alınıyor.
Kaynak: FTSE http://www.ftse.com/
Dow Jones
1882'de kurulan Dow Jones & Company, Wall Street Journal'ın da yayıncısı olan küresel ölçekte ekonomi haberleri ve bilgi hizmetleri sağlayan News Corporation'a bağlı bir şirket olarak faaliyet gösteriyor.
Dow Jones Sanayi Endeksi'nin yönetiminden The Wall Street Journal'ın editörleri sorumlu. Endekse dahil edilen şirketlerin listesinde düzenlemeye gidilmesi şirketlerin durumunda ya da faaliyetlerinde çok büyük bir değişim olmadıkça fazla sık yaşanan bir durum değil.
Dow Jones'un ulaşım ya da hizmetler endeksinin aksine, Dow Jones'ta sadece dar anlamıyla sanayi şirketleri yer almıyor.
Endeks daha çok Amerikan pazarının genel durumunu yansıtan mali hizmetler, teknoloji, perakende, eğlence, ve tüketici malları gibi alanlardaki faaliyetleri de kapsıyor.
Kaynak Dow Jones: http://www.dowjones.com
NASDAQ
İlk olarak 1971'de kurulan NASDAQ (The National Association of Securities Dealers Automated Quotations) Amerika Birleşik Devletleri'nde en büyük elektronik menkul kıymet borsası.
NASDAQ-100 Endeksi, Nasdaq Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören Amerika merkezli ve yabancı en büyük 100 şirketi kapsıyor.
1985 Ocak ayında hesaplanmaya başlanan NASDAQ-100 Endeksi, finans sektörünü ve yatırım kuruluşlarını kapsamıyor.
Endeks, bilgisayar donanım ve yazılımı, telekomünikasyon, perakende/toptan ticaret ve biyoteknoloji gibi alanlarda faaliyet gösteren ve bu borsada işlem gören en büyük şirketlerin performansını yansıtıyor.
Kaynak: NASDAQ http://www.nasdaq.com/
CAC 40
Euronext (NYSE-Euronext) grubuna bağlı olan CAC* 40 endeksi, Paris borsasında işlem gören 40 şirketin performansını gösteriyor ve bu şekilde borsada işlem gören hisselerin alım satımındaki genel eğilimin de yansıtmayı hedefliyor.
En büyük 100 şirket arasından en büyük ve hisseleri en fazla işlem gören 40'ının seçilmesiyle oluşan endeks, portföy yönetimi için de ölçüt oluşturmak üzere yapılandırılıyor.
*(CAC: Cotation Assistée en Continu - Sürekli Destekli Kotasyon)
Kaynak Euronext http://www.euronext.com/
DAX
Frankfurt Borsası'nın başlıca endeksi olan DAX (Deutscher Aktien IndeX- Alman Menkul Kıymetler Endeksi) iş hacimleri ve şirketin piyasa değeri açısından en büyük 30 Alman şirketinin performasını ifade ediyor.
Endeks elektronik işlem sistemi Xetra® üzerinden yürütülürken, DAX endeksine dahil edilen 30 şirketin listesi, üçer aylık dönemlerde performansa göre gözden geçirilip gerekirse yeniden düzenleniyor.
Kaynak: Deutsche Börse
Nikkei 225
Japonya'daki başlıca gösterge olarak kabul edilen Nikkei 225 endeksi 7 Eylül 1950'den bu yana hesaplanıyor.
Pazarın genelindeki durumu yansıtmak üzere Tokyo Borsası'nda en fazla işlem gören ve çeşitli sektörlerden seçilen 225 şirketten oluşan endeksin listesi her yıl gözden geçiriliyor.
Endeks adını Japonya'nın başlıca ekonomi gazetesi olan Nikkei'den alıyor. Endeksi de 1876'da kurulan ve çeşitli mecralar üzerinden ekonomi odaklı haber hizmetleri sağlayan Nikkei grubu hesaplıyor.
Nikkei Endeksi'nin hesaplanmasında Dow Jones metodu denilen yöntem kullanılıyor.
Kaynak: Nikkei.com
BBC Global 30
BBC Global 30 küresel ekonominin üç güçlü lokomotifi olan Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'yı tek bir endekste bir araya getiriyor.
BBC GLOBAL 30'de yer alan sektörler:
- Petrol ve gaz
- Temel malzemeler
- Sanayi Malları
- Tüketici Malları
- Sağlık
- Tüketici Hizmetleri
- Telekomünikasyon
- Hizmetler (Elektrik, Su, Telefon v.b)
- Mali Hizmetler
- Teknoloji
BBC için FTSE tarafından hesaplanan endeksin amacı sanayileşmiş dünyadaki ekononomik havayı tek bakışta yansıtabilmek.
Bunun için her üç bölgede ekonomi 10 sektöre ayrıldı ve her sektörden piyasa değeri açısından en büyük olan şirket seçildi.
Farklı ülkelerdeki çeşitli sanayilerden, alanlarında en iyi olan şirketlerin bir araya getirilmesiyle oluşan BBC Global 30, bu nedenle dünyanın en büyük şirketlerinin, dolayısıyla da küresel ekonominin nabzını tutabilmeyi sağlıyor.
Ayrıca buradaki veriler gün boyu yani Japonya'daki açılıştan Wall Street'teki kapanışa dek şirketlerin işlem gördüğü borsaları izliyor.
Sterlin değeri üzerinden hesaplanan endeks FTSE tarafından belirli koşullara uygun şekilde yılda bir kez gözden geçiriliyor.
Üyeler her üç ayda bir değişmediğinden, takipçileri için BBC Global 30 ekonomideki uzun vadeli eğilimleri izleme fırsatı sunuyor.
Endekste yer alan şirketler (Haziran 2008 itibariyle):
Avrupa
- Arcelor Mittal (Fransa)
- BP (İngiltere)
- Electricite de France (EDF) (Fransa)
- GlaxoSmithKline (İngiltere)
- HSBC Holdings (İngiltere)
- Nestle (İsviçre)
- Nokia (Finlandiya)
- Siemens (Almanya)
- Tesco (İngiltere)
- Vodafone Group (İngiltere)
Asya
- BHP Billiton (Avustralya)
- Canon (Japonya)
- China Mobile (Hong Kong)
- CNOOC (Hong Kong)
- Mitsubishi Corp
- Mitsubishi UFJ Financial (Japonya)
- Takeda Pharmaceutical (Japonya)
- Tokyo Electric Power (Japonya)
- Toyota Motor (Japonya)
- Woolworths (Avustralya)
Amerika
- AT&T (ABD)
- Bank of America (ABD)
- Exelon (ABD)
- Exxon Mobil (ABD)
- General Electric (ABD)
- Johnson & Johnson (ABD)
- Microsoft (ABD)
- Monsanto (ABD)
- Procter & Gamble (ABD)
- Wal-Mart Stores (ABD)