Batık bankanın CEO’su bankacılıkta yeni kriz bekliyor

2008 finansal krizinde iflas eden en büyük bankanın CEO’su Kerry Killinger bankacılıkta yeni bir kriz bekliyor.

 

Bankacılık sektörü 13 yıl önce neredeyse çöküşe geçti. Washington Mutual’ın eski CEO’su Kerry Killinger ise yeni bir balonun oluşmakta olduğundan endişe duyuyor. Killinger 1990 yılında Washington Mutual’ın CEO’su olarak göreve geldi ve 2008’in eylül ayında kovuldu. Bu olaydan haftalar sonra ise batık mortgage kredilerinin sayısının giderek artması sonucunda banka iflas etti.

Washington Mutual 2008 finansal krizinde iflas eden büyük finans kuruluşlarından biriydi. Ancak bankanın devasa birikim ve kredileri ile 300 milyar dolarlık varlıkları, bankayı tarihin en büyük iflası olarak kayıtlara geçiriyor. Washington Mutual’a 2008’in eylül ayında düzenleyiciler tarafından el kondu ve daha sonra 1,9 milyar dolar gibi düşük bir fiyatla JPMorgan Chase’e satıldı.

CNN’e konuşan Killinger, içinde bulunduğumuz dönemle 13 yıl önce yaşanan finansal kriz arasındaki benzerlikleri ve farkları açıkladı.

İyi haber

Küresel finansal kriz dev bankaların bilançolarını güçlendirmeyi ve 2008 yılındaki felaketin bir daha yaşanmasına engel olmayı hedefleyen yeni bir kanun dalgasını tetikledi. Killinger JPMorgan Chase ve “batmak için çok büyük olan” diğer bankaların şimdi Dodd-Frank ve Volcker Rule gibi kanınların yürürlüğe girmesinin ardından çok daha iyi durumda olduğunu söyledi.

Bu bankalar arasında, 2008 yılında hükümetten kurtarma fonu alan Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs ve Morgan Stanley de yer alıyor. Killinger, “düzenlemelere tabi olan bankaların şimdi çok daha konsantre bir pazar payı var bu nedenle daha dikkatliler” dedi. Açıklamasının devamında, “ancak sektörün sağlığı harika, gelirler iyi. Bu konuda endişeli değilim” ifadelerini kullandı.

düşük gelirlilere yüksek faizli kredi sunma pratiği, bir önceki emlak patlamasında olduğu kadar ön planda değil. Ancak Killinger, piyasaların istikrarını tehdit eden başka balonların olabileceğinden endişeleniyor.

İflas etmek için fazla büyük bankalar

Emlak fiyatları yeniden artmış olsa da Killinger, sıfıra yakın seviyelerdeki faiz oranları ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) devasa tahvil alımlarının diğer varlıklarda kapsamlı bir çılgınlığı tetiklemiş olmasından endişe duyuyor. Bu varlıklar arasında kripto paralar, non-fungible tokenlar (NFT), sosyal medya kullanıcılarının yükselttiği hisseler, özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) ve niş borsa yatırım fonları (ETF) da bulunuyor.

Killinger, “bugünün balonları daha kapsamlı ve daha derin, bu sadece emlak için geçerli değil” dedi. Açıklamasının devamında, “FED’in düşük faiz ve devasa varlık alımı politikası korona virüs krizinden çıkış için işe yaradı ancak devam ettirildiği takdirde hesapta olmayan sonuçları olabilir” ifadesini kullandı. Killinger, “ekonomi toparlanmaya devam ediyor. FED’in teşviklerin önünü kesme ve Faiz oranlarının artmasına izin verme zamanı geldi” dedi.

Killinger, CNN’e yaptığı açıklamada finansal teknoloji şirketlerinin, hedge fonların, özel sermaye şirketlerinin ve düzenlemelere tabi olmayan gölge bankaların yükselişinden endişe duyduğunu söyledi. Killinger, “bankasız bir sistem sorunun parçalarından biri. Online bankalar ve özel şirketlerin sağladığı, düzenlemelere tabi olmayan birçok kredi bulunuyor” dedi.

Büyük finans şirketleri yeniden büyük riskler alıyor

Killenger gibi, ABD Senatörü Elizabeth Warren da bazı Finans kurumlarının yüksek riskler almasından endişeli. Warren, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’a 9 trilyon doların üzerinde varlık yöneten BlackRock’ın neden bir banka olarak değerlendirilmediğini ve neden “batmak için fazla büyük” görülmediğini sordu.

Wall Street daha önce de bu tür şirketlerin ne kadar riskli olabileceğini Archegos Capital Management’ın iflasıyla görmüştü. Şirketin iflası bankaların milyarlarca dolar zarar etmesine neden oldu. FED ise faiz oranlarını düşük tutmanın piyasalar üzerinde riskleri artırdığını kabul etti. Son toplantısında FED “ekonomi komitenin hedeflerine hızla ilerleme kaydettiği takdirde bir noktada varlık alımlarının hızını düzenlemeleri gerekeceğini” söyledi.

Ancak Kerry Killinger FED’in büyük bankalara geçtiğimiz bir yıl içinde yükselen varlık türleri için daha iyi bir stres testi sağlaması gerektiğini düşünüyor. Bu şekilde ise bankaların daha da yüksek seviyelerde volatiliteye dayanabilecek hale getirilmesini istiyor. Killinger, “FED geçtiğimiz krizde düşük gelirlilere sağlanan pahalı kredileri görmezden gelmekle hata etti” dedi.

Killinger, “giderek büyüyen varlık balonları var” dedi. Açıklamasının devamında, “FED’in varlık fiyatlarında daha yüksek düşüşler görüldüğünde şirketlerin nasıl performans göstereceğini daha çok test etmesi gerekiyor. Önemli bir düzeltme olduğu takdirde, etkisi oldukça büyük olabilir” ifadelerin kullandı.