Avrupa Merkez Bankası: "Dijital euroya ihtiyaç olabilir"

Avrupa Merkez Bankasının yıllık euro raporunda, yapay para birimleri ile mücadele etmek için dijital euroya ihtiyaç olabileceğini vurguladı.

AMB, sınır ötesi ödemelerde kullanılan yapay para birimleri ile başa çıkmak için bir CBDC veya dijital euro gerekebileceğini söyledi.

AMB’nin “Euronun Uluslararası Rolü” adlı yıllık incelemesinde, adı açıklanmayan “yabancı teknoloji şirketleri” tarafından yönetilen yapay para birimlerinin yükselişiyle ilgili Massimo Ferrari ve Arnaud Mehl endişelerini dile getirdi.

Yerel ve sınır ötesi ödemelerinde potansiyel olarak yapay para birimleri sunan yabancı teknoloji devlerini de göz önünde bulundurursak, yerli olmayan sağlayıcıların piyasaya hakim olacağı bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Bu olay gerçekleşirse sadece finansal sistemin istikrarı tehdit edilmekle kalmaz, aynı zamanda bireyler ve tüccarlar, az sayıda sağlayıcının piyasaya hükmetmesi gibi bir durum ile karşı karşıya kalabilir.

 

Avrupa Merkez Bankası’nın, yapay para birimlerinin veya “stablecoin”lerin yükselişi konusunda endişeleri var. Daha önce AB milletvekillerinden Facebook’un çıkarttığı DIEM coin gibi özel projelere veto yetkisi istemişti.

AMB Başkanı Christine Lagarde dijital euro için “güvenli olduğundan emin olmak için çok zaman gerekecek” diyerek dikkatli bir yaklaşım benimsedi.

Ekonomistler, ödemeler için büyük teknoloji firmalarıyla rekabet etme gereğini vurguladılar. Dijital euro’yu ödeme yöntemlerinde ek hizmet olarak kullanılmasından söz ettiler.

Bir CBDC, e-fatura, e-makbuz, e-kimlik ve e-imza ile yapılan ödemelerde bilgi alışverişinin dijitalleştirilmesini kolaylaştırabilir. Aracıların daha yüksek katma değerli ve teknolojik içerikli hizmetleri daha düşük maliyetle sunmasına izin verebilir.

 

Rapora göre, sınır ötesi ödeme altyapılarını geliştirmek için dijital euronun kullanılması gerekebilir. Dijital euronun uluslararası işlemler için yabancı para birimlerini kullanma ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Bununla ilgili maliyetleri azaltabilir. Bununla birlikte dijital euro küresel e-ticaretin genişlemesini kolaylaştırabilir.

Ayrıca raporda, CBDC’nin küresel erişim için önemli olacağı belirtildi. Kullanıcıların anonim olabilmesi ve çevrimdışı ödemeler yapabilmesi ile dijital euroya duyulan ihtiyacın altı çizildi.

Ancak ekonomistler, koruma önlemleri oluşturmak için sınır ötesi suç faaliyetleri ve kara para aklama gibi fonların kötüye kullanımını belirlemek için CBDC kullanıcıları hakkında yeterli bilgiye sahip olmanın önemini vurguladı. Bu durumda da anonim kavramının biraz yumuşatılması gerekiyor.