ABD’de mortgage krizi kapıda
Birincil sekmeler
ABD’de mortgage ödemelerindeki gecikmeler 21 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Amerikalılar acil bir şekilde yeni teşvik paketine ve iş piyasasının düzelmesine ihtiyaç duyuyor
Finansal veri ve analiz firması Cure Logic’in en son araştırmasına göre mortgage ödemelerinin 4 ay gerisinde kalanların payı temmuz ayında son 21 yılın en yüksek artışı gösterdi.
120 günlük gecikme oranı Temmuz 2019’daki %0,12 oranından %1,4’e yükseldi. Bu veriler 1999 yılından bu yana söz konusu veriyi takip eden Cure Logic’in kaydettiği en yüksek artışı ifade ediyor. Oranlardaki artışın ABD teşvik paketinin içerisinde bulunan CARES Yasası’nın bir sonucu olduğu belirtiliyor.
Yasayla birlikte mortgage ödemelerinin birikerek arttığına dikkat çeken Cure Logic Baş Ekonomisti Dr. Frank Nothaft, “Ödeme gecikmelerine tahammül sağlayan CARES Yasası’nın büyük bir endişe yarattığını düşünüyorum. Zira ev sahipleri halen her ödeme için borçlu olmayı sürdürüyor” ifadelerine yer verdi.
Raporun diğer bulguları da nakit krizinin ciddiyetini gösteriyor. Vadesi doksan günü geçmiş olan mortgage ödemeleri geçen yılın aynı dönemindeki %1,3’ten %4,1’e fırladı ve bu artış hızı 2014’ten bu yana kaydedilen en yüksek seviyeyi gösteriyor.
Sorunlu mortgage kredileri ödemelerini en az 90 gün geciktiren mortgage kredilerini ifade ediyor ve ABD’de tüm eyaletlerde ciddi sorunlu mortgage kredisi artışı yaşanıyor. Ancak bazı eyaletler diğerlerine göre çok daha fazla sorunlu mortgage kredisine ev sahipliği yapıyor:
New York’ta temmuz ayında kaydedilen oranlarda önceki yılın aynı dönemindeki %4,3’ten %10’a yükseliş görülüyor. New Jersey’de bu oran %4,5’ten %9,6’ya yükselmiş. Florida’da ise bir yılda kaydedilen artış %4,1’den %8,6’ya kadar uzanıyor.
Nothaft konuyla ilgili açıklamasında, “Eğer mali stres devam ederse, 2021 yılı sonuna kadar en az 2 milyon kredinin ciddi şekilde zor durumda olduğunu görebiliriz” uyarısında bulundu.
Ek finansal teşvik paketine ihtiyaç artıyor
Teşvik paketi müzakerelerinin bir sonraki turunda Demokratlarla Beyaz Saray arasında görüşmelerin çözümsüz kaldığı anlaşılıyor. Ancak birçok Amerikalı ek işsizlik yardımları ve doğrudan ödemeler gibi birçok teşvik unsuruna hayati derecede ihtiyaç duyuyor.
Hükümet destekli mortgage garantörleri tarafından sunulan ödeme geciktirme hakkını kullanan ev sahipleri tahammül sürecinin sonuna gelindiğinde birikmiş mortgage ödemeleriyle karşı karşıya kalacaklar.
Finansal danışmanlık firması Wilmington Trust’ın Kıdemli Ekonomisti Rhea Thomas konuya ilişkin, “Artan tasarruflar haneleri yakın vadedeki ödeme yükümlülüklerini yerine getirmelerinde yardımcı olsa da işgücü piyasası tamamen düzelene kadar hane halkı üyeleri aradaki uçurumun kapatılmasına yardımcı olunması için ek finansal teşvik paketine ihtiyaç duyacak” görüşlerine yer verdi.
Amerikalı ev sahiplerinin ayakta kalmasına yardımcı olunması için işgücü sektöründe de daha sağlam bir iyileşme gerçekleşmesi gerekiyor. Ülkede işsizlik oranı %7,9’u gösterirken haftalık işsizlik ödemesi başvuruları halen yüksek seviyelerde dolaşıyor.
Thomas, “İstihdam seviyeleri kovid öncesi seviyelerin sadece yarısı kadar. Bu nedenle istihdamda ve gelirlerde daha fazla iyileşme hanelerin ödeme yükümlülüklerini yerine getirmesinde yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı.